www.nyiregyhazaajto.hu


A tartalomhoz

Hogyan Válasszunk Acél Ajtót

Hasznos Információk

Hogyan válasszunk és milyen célja van egy acél biztonsági ajtónak?


Célja a lakásba történő illetéktelen behatolókkal szembeni védelem. A behatolás megnehezítése illetőleg ellehetetlenítése.

A "biztonsági ajtó" jelzőt csak olyan ajtó kaphatja meg, és az egész országban, amely megfelelő védelmet biztosít az illetéktelen behatolókkal szemben.

Először is nézzük meg, hogy hogyan reklámozzák ezeket az ajtókat Nyíregyházán és Szabolcs megyében: Biztonsági ajtó , Biztonsági bejárati ajtó, Acél biztonsági ajtó, Akciós bejárati ajtó, Olcsó bejárati ajtó, Fém bejárati ajtó
Biztonsági bejárati ajtókkal szemben támasztott minimális követelmények:
Magyar Biztosítói Szövetség (MABISZ) által elfogadott minimum 3 perces áttörésgátlás legalább 3 (egymástól minimum 30 cm-re lévő) reteszelési pontos záródás lehetőleg minél több oldalon záródó ajtólap biztonsági zárbetét mechanikai védelemmel
ellátott zárbetét ajtólapban elhelyezett acélmerevítés az ajtó, tokból történő kiemelése elleni védelemmel ellátott zsanérok.
Abban az esetben, ha a fenti követelmények együttesen igazak egy ajtóra, akkor beszélhetünk biztonsági bejárati ajtóról.


Hogyan tájékozódhatunk, hogy az általunk, Nyíregyházán és környékén kiválasztott acél biztonsági ajtó megfelel a minimális biztonsági követelményeknek? A vásárlás alkalmával győződjünk meg arról, a fém biztonsági ajtó megfelel a Magyar Biztosítói Szövetsége Termék – Megfelelőségi Ajánlásának.


Az ajtók a betörők szemével:
A betörők két alapvető szempontot vesznek figyelembe egy ajtóval szemben, ez pedig az idő és a zaj. Ezért egy biztonsági ajtónál erre a két szempontra kell maximális figyelmet fordítanunk. Mivel az idő és a zaj fordítottan arányos egymással, ahhoz, hogy minél rövidebb idő alatt jusson be valaki a lakásunkba, annál nagyobb zajt kell csapnia. Általánosan elfogadott lélektani határ egy ajtó áttörésénél, normál hangerővel fél perc. Ebből kifolyólag, ha egy tapasztalt betörő úgy értékeli, hogy ennél lényegesen több idő (pl. 3 perc) alatt sem tudna bejutni a lakásunkba, akkor neki sem fog kezdeni a mi ajtónknak, hanem keres egy gyengébb ajtót.


Miért acél biztonsági bejárati ajtót vegyünk?
Napjainkban 4 anyagtípusból készült biztonsági ajtó közül választhatunk.


 • Műanyag biztonsági ajtók
 • Fa biztonsági ajtók
 • Fém biztonsági ajtók
 • Vegyes anyagú, Acél vázszerkezetű – faborítású biztonsági ajtók


Joggal adódhat a kérdés, hogy a 4 típus közül melyiket válasszuk, hiszen mindegyik termék gyártója és értékesítője szerint az általa ajánlott ajtó a legmegbízhatóbb. A kérdés igen egyszerűnek bizonyul, mégpedig: Milyen anyagból készítik a páncélszekrényeket? Ki merné biztonságban őrizni féltve őrzött értékeit egy műanyagból, vagy fából készült trezorban?
A fém biztonsági ajtók, valamint az egyre népszerűbb vegyes típusú ajtók bizonyulnak a legbiztonságosabb bejárati ajtóknak, amit a MABISZ minősítések is alátámasztanak.


Az acélon ajtón áthatolni lényegesen több idő és nagyobb zajjal jár, mint egy fa, vagy műanyag biztonsági ajtón. Ami mint tudjuk, visszatartó erőnek számít a betörők szemében.

Fém Biztonsági ajtók előnyei:


 • Anyag tulajdonságából adódóan masszívak
 • Fizikai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség
 • A mechanikai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség
 • A kémiai behatásokkal szembeni magas ellenálló képesség
 • Nagy tűzgátlási tulajdonság


Gyártási minőségtől függő tényezők:


 • Hő- és hangszigetelés
 • Betörésvédelem mértéke
 • Légzárás
 • Tűzgátlás
 • Mechanikai ellenállóság
 • Kémiai ellenállóság


A Hi Sec Fém Biztonsági Bejárati Ajtók, rendelkeznek MABISZ minősítéssel melynek nyilvántartási száma: MABISZ NYTSZ 3559-10-2/20061214. A minősítés alapján rendelkeznek:


 • 5 perces áttörésgátlással
 • 2 db egymástól különálló biztonsági zárbetéttel, melyek fúrás elleni védelemmel vannak ellátva
 • 3 irányban, 5 reteszelési ponttal, 16 acéltüskés záródással
 • Mechanikai védelemmel
 • Az ajtólapban elhelyezett acélmerevítéssel
 • 4 db tokba süllyesztett forgópánttal, mely teljesen megakadályozza az ajtó leemelését


Amelyeknek megfelelően termékeinket a Magyar Biztosítók Szövetsége elismeri, mint vagyonvédelmi eszközt.
Mire kell még odafigyelni, ha biztonsági ajtót vásárlunk?
Egy nagyon fontos paramétert mindenképpen vegyünk számításba, ez pedig az ajtó szakszerű beépítése. A nem megfelelő minőségben beépített biztonsági ajtó nagymértékben csökkentheti az ajtó védelmét.
Ha nem kérünk helyszíni felmérést az ajtó megvásárlása előtt, mindenképpen magunk mérjük fel az ajtó nyitásirányát és méreteit.


Az ajtó nyitásirányát a legegyszerűbben úgy tudjuk meghatározni, ha a lakásban szemben állunk az ajtólappal és megfigyeljük, hogy melyik oldalon helyezkednek el a zsanérok (zsanér az ajtólapot rögzíti a tokhoz)? Attól függően, hogy a zsanérok jobb kézre esnek, beszélünk jobbos, míg ha helyezkednek el a zsanérok, mondjuk balosnak az ajtót.
Az ajtó méreteinél a beépítendő nyílás méreteit kell meghatározni, mivel az ajtó cseréje tokkal együtt történik. Egy mérőszalag segítségével a szélességet úgy tudjuk meghatározni, ha méretet veszünk az ajtó tokja és a fal találkozása közötti távolságról, míg a magasságát a padló, valamint a felső tok és fal találkozása közti távolságot határozza meg.Amennyiben a több mint 3 cm különbség van az általunk mért adatok és az ajtó szélessége között, úgy a beszerelés során kérjük majd az ajtó és nyílás közti rés felfalazását, vagy vásároljunk szélesebb ajtót. Ellenkező esetben a nagyobb rés kitöltésére használt PUR-hab vastagsága kritikusan meggyengíti az ajtónk stabilitását.


Összefoglalva, mire figyeljünk a Biztonsági ajtó vásárlásakor:
A falnyílás ne legyen sokkal szélesebb, mint a megvásárolandó ajtó szélessége
Legyen megfelelő a nyitásirány
A beépítéshez megfelelő szakembert kérjünk
.


http://www.youtube.com/watch?v=lfqU7j-b8V8

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe